Nieuws
1022199
Nieuws

Nieuw jaar, nieuwe kansen

Het is een traditie die niet onderdoet voor het optuigen van de kerstboom en het wegstouwen van oliebollen: in januari moeten de kilo's er weer af. Dat vindt tenminste 43% van de jonge vrouwen.

Zo blijkt uit het Grote Eetonderzoek van weekblad VIVA. Maar ondertussen wordt er wel veel stiekem gesnaaid en gesnoept – met een groot schuldgevoel over het gebrek aan ruggengraat.

VIVA vroeg veertienhonderd lezers wat eten voor hen betekent en als er één ding duidelijk wordt, dan is het wel dat jonge vrouwen er een gecompliceerde relatie mee hebben. Enerzijds betekent eten 'gezelligheid' (44%) en is het een 'hoogtepunt van de dag' (26%), maar aan de andere kant is er ook vrijwel altijd angst dat al dat lekkers tot overtollige kilo's gaat leiden. Een op de vijf ondervraagden zegt in haar hoofd de hele dag met eten bezig te zijn en dan vooral met wat 'niet mag'.

Koolhydraten

In het afgelopen jaar gingen vier van de tien van de jonge vrouwen op dieet. Het merendeel volgde geen specifiek dieet. Een derde koos voor gezonder eten, een kwart at minder, 20% probeerde met koolhydraatarm dieet de kilo's eraf te krijgen en een crashdieet was de keuze van 8%.

Voor het komend jaar heeft bijna de helft (43%) een 'goed eetvoornemen': een dieet volgen, minder snacken en snoepen of gezonder eten.

Stiekem

Wat eten betreft zijn vrouwen erg bezig met wat de buitenwereld vindt. Een op de drie kiest bij etentjes met vriendinnen niet wat ze zelf het lekkerst vindt, maar laat haar keuze afhangen van wat de anderen bestellen. En wie met een man uit eten gaat, houdt zich nog extra in: de helft van de ondervragen zegt dan maar de helft te eten van wat ze normaal opschept.

Snoepen is iets wat jonge vrouwen het liefst voor anderen verborgen houden. 14% verstopt thuis de zakken schoolkrijtjes en M&M’s zodat haar partner er niet achter komt hoe snel de voorraad slinkt, 12% snoept stiekem in bed en 17% zet als niemand kijkt weleens een pak hagelslag aan de mond.