Nieuws/Binnenland
1022235
Binnenland

CDA op de bres voor langdurige ggz

Als iemand langdurig zorg nodig heeft, moet het niet uitmaken of het gaat om hulp bij lichamelijke of geestelijke klachten. CDA-Tweede Kamerlid Mona Keijzer wil daarom dat de langdurige, zware geestelijke gezondheidszorg (ggz) niet wordt overgeheveld naar de zorgverzekeraars, zoals in de plannen van het kabinet staat. Keijzer wil dat de langdurige ggz-zorg in de toekomstige kern-AWBZ blijft en zo een verzekerd recht blijft.

Het CDA-Kamerlid geeft woensdag voor het debat met staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) over de hervorming van de langdurige zorg aan dat haar partij nog veel vragen heeft bij dit onderdeel van de plannen. Keijzer is onder meer bezorgd dat kwetsbare mensen die afhankelijk zijn van zorg daar minder makkelijk toegang toe krijgen.

„De langdurige ggz-zorg wordt overgeheveld naar de zorgverzekeringswet, terwijl andere langdurige zorg wel in de AWBZ blijft. Waarom, dat is ons een raadsel. Wat maakt het uit wat de reden is dat je voor de rest van je leven zorg nodig hebt?”, vindt Keijzer.