Nieuws/Binnenland
1022243
Binnenland

Duivesteijn kan leven met toezegging

De PvdA in de Eerste Kamer kan leven met de toezegging van minister Stef Blok (Wonen) over de verhuurderheffing. Senator Adri Duivesteijn heeft dat dinsdagavond gezegd. Blok is bereid die heffing te verlagen als over een paar jaar blijkt dat ze te veel nadelige effecten heeft. Dat moet blijken bij een evaluatie over 2 jaar. Eerder wilde Blok pas evalueren na 3 jaar.

Duivesteijn voegde er wel bij dat hij liever een tijdelijke verhuurdersheffing had gezien. Ook zei hij nog steeds „zorgen” te hebben. Andere fracties constateerden echter dat Duivesteijn „een draai” heeft gemaakt. Hij vindt zelf van niet, want hij had niet gezegd dat hij tegen zou stemmen.

De PvdA-senator toonde zich ook tevreden met de toezegging van Blok dat de opbrengst van de verhuurderheffing deels gebruikt kan worden voor een investeringsfonds en dus niet helemaal in de staatskas vloeit. Voor dat fonds zal echter wel meer geld moeten komen, want het bedrag van 70 miljoen waarvan nu sprake is, is Duivesteijn uiteindelijk 'te marginaal'.

„Ik heb zeker niet in alles mijn gelijk gehaald. Ik tel mijn zegeningen, maar ik ga niet zeggen dat ik heel rijk geworden ben”, aldus Duivesteijn.

Hij had de plannen voor de woningmarkt in zijn eentje onderuit kunnen halen. Er werd op het Binnenhof al gespeculeerd over een 'Nacht van Duivesteijn'.