Nieuws/Binnenland
1022247
Binnenland

Jeugdzorgers met dood bedreigd

Voogden van Bureau Jeugdzorg worden zo zwaar bedreigd door ouders, dat een team speciaal getrainde en voor hun eigen veiligheid in strikte anonimiteit werkende hulpverleners in het leven is geroepen.

Dit Landelijk Expertise Team jeugdbescherming (LET-JB) telt volgens Jeugdzorg Nederland acht zeer ervaren jeugdbeschermers die op oproepbasis worden ingezet om kinderen in ’zéér extreem onveilige situaties’ te begeleiden.

Jeugdzorg-woordvoerder Stijn Verbruggen: „Het gaat ook om zaken als ontvoeringen, waarbij de kans groot is dat ook de veiligheid van de hulpverleners zelf in het geding komt. Het LET-JB werkt in opdracht van regionale Bureaus Jeugdzorg.”

Doodsbedreiging

Vooral in grote steden krijgt Jeugdzorg tientallen keren per jaar te maken met ernstige bedreigingen: voogden worden soms mishandeld of met de dood bedreigd. De organisatie maakt elke keer een risico-inschatting. Bij moeilijke gesprekken ging altijd al een extra medewerker of een politieagent mee.

Een van die cliënten die deze maand met het nieuwe LET-JB te maken kregen, is de heer G. Nikolic. „Dat team is zo ondoorzichtig en geheim dat niemand telefonisch bereikbaar is! Mijn vrouw en ik proberen nu al weken een omgangsregeling met mijn zoontje voor elkaar te krijgen, maar het lukt niet. De LET-voogd zei overigens in de rechtbank dat hij mij niet bedreigend vindt.”

Valse naam

Raadsman Korver vertegenwoordigt de familie Nikolic en noemt het ’bijzonder’ dat de betreffende LET-voogd zelfs bij de rechtbank een valse naam heeft opgegeven: „Meneer Visser heette geen Visser. Ook vertelde hij dat het zijn eerste dag bij het team was en dat hij nog niet over een telefoon beschikte. Zowel mijn cliënt als ik hebben hem de afgelopen twee weken niet kunnen bereiken, terwijl er als gevolg van de rechterlijke uitspraak wel zeer dringende zaken rond hulpverlening en omgang moeten worden geregeld.”

De verantwoordelijke organisatie, Leger des Heils Jeugdzorg Rotterdam, laat weten de zaak in onderzoek te hebben.