Nieuws/Binnenland
1022261
Binnenland

PvdA gaat in beraad

De vergadering in de Eerste Kamer over onder meer de verhuurderheffing blijft geschorst tot 22.30 uur, omdat de PvdA nog langer binnen de eigen fractie wil beraadslagen. De schorsing van de vergadering kwam direct na het antwoord van woonminister Stef Blok in eerste termijn, waarin hij een eerdere evaluatie van de effecten toezegde. Ook meldde hij dat het wel mogelijk is om een investeringsfonds op te zetten, maar alleen met geld dat toch al in de sector zou worden teruggepompt. Andere middelen zijn er volgens hem niet.

Adri Duivesteijn van de PvdA, die de plannen van het kabinet als gevolg van de stemverhoudingen in zijn eentje zou kunnen torpederen, sprak bij dat fonds over „de meest magere toezegging.” Hij is bang dat verhuurders niet meer in huizen en wijken zullen investeren als gevolg van de heffing, die uiteindelijk 1,7 miljard euro per jaar moet opbrengen voor de staatskas.

In het debat in de Tweede Kamer over de Wet maatregelen woningmarkt 2014 had Blok aangegeven binnen 3 jaar verslag te doen van de effecten van de verhuurderheffing, maar hij wil dat nu dus eerder doen en daar indien nodig vergaande consequenties aan verbinden. Het lijkt erop dat Duivesteijn hierin wel een opening ziet. Hij vindt de woorden van Blok in elk geval 'niet loos'.