Nieuws/Buitenland
1022281
Buitenland

VN: stop met vechten in Zuid-Sudan

De Verenigde Naties hebben de strijdende partijen in Zuid-Sudan dinsdag opgeroepen op om het geweld te staken. Dinsdag braken opnieuw gevechten uit in de hoofdstad Juba, een dag nadat president Salva Kiir melding had gemaakt van een mislukte coup. Volgens de Zuid-Sudanese minister van Defensie, Kuol Manyang, zijn de afgelopen drie dagen bij gevechten circa 500 doden gevallen, militairen en burgers bij elkaar opgeteld.

Duizenden mensen zijn naar twee VN-complexen in Juba gevlucht, meldde de BBC. Dinsdag is onder meer gevochten in de buurt van het presidentieel paleis.

Zuid-Sudan, dat in 2011 onafhankelijk werd van Sudan, kampt met grote problemen waaronder corruptie, gebrek aan infrastructuur, opstanden, economische malaise.

Een half jaar geleden zette president Kiir vicepresident Riek Machar af. Kiir en Machar zijn politieke rivalen die allebei een andere etnische groep vertegenwoordigen. Kiir is een Dinka en Machar is een Nuer.

Volgens de regering van Kiir zit Machar achter de couppoging. Tien mensen zouden zijn gearresteerd in verband met de poging tot staatsgreep, onder wie een oud-minister.