Nieuws/Binnenland
1022330
Binnenland

Kamer steunt 'Huis voor Klokkenluiders'

De Tweede Kamer staat achter de oprichting van een Huis voor Klokkenluiders, ondanks waarschuwingen van het kabinet en van VVD, CDA en SGP dat het wetsvoorstel in strijd is met de grondwet.

Het Huis voor Klokkenluiders is een initiatief van zeven partijen, waaronder SP, PvdA en D66. Zij willen het Huis onderbrengen bij de Nationale ombudsman, maar de tegenstanders vinden dat geen goed idee omdat het Huis ook open moet staan voor klokkenluiders in het bedrijfsleven. Dat gaat niet samen met het mandaat van de ombudsman, vinden de tegenstanders in de Kamer en vindt ook minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken).

Het CDA voorspelde dat het initiatiefwetsvoorstel gaat sneuvelen in de Eerste Kamer. Iedereen in de Kamer, en ook minister Plasterk, vindt het idee achter het Huis voor Klokkenluiders sympathiek, maar over de uitwerking is verdeeldheid. VVD en CDA stelden voor om het Huis vorm te geven als een zelfstandig bestuursorgaan, wat hun bezwaren weg zou nemen. Maar daar kregen ze geen meerderheid voor.

De indieners van het plan voorzien geen problemen omdat de Raad van State eerder geen strijdigheid met de grondwet constateerde. De indieners gaan het wetsvoorstel volgend jaar verdedigen in de Eerste Kamer.