1022519
Nieuws

10 minder bekende wereldwonderen

Allemaal leuk en aardig, die zeven wereldwonderen van de antieke wereld, maar daarvan bestaat er nog maar eentje: de piramide van Cheops. En de zeven nieuwe wereldwonderen kennen we inmiddels ook allemaal wel. Daarom zetten we tien wonderlijke bezienswaardigheden op een rij waar je misschien nog niet van gehoord hebt, maar die minstens zo indrukwekkend zijn.

1. Grote moskee van Djenné, Mali

Met een oppervlakte van 50 x 50 meter is de Grote moskee van Djenné het grootste van leem gemaakte gebouw ter wereld. Het oudste deel van de moskee, de ommuurde begraafplaats naast de hoofdingang, stamt nog uit de 13 eeuw. Mocht je naar Mali reizen, dan pak je dus de stad Djenné ook even mee.

2. Sri Ranganathaswamy, India

De grootste functionerende hindoetempel in de wereld, dat is Sri Ranganathaswamy in Srirangam, India. En als de 72 meter hoogte al geen indruk maakt, dan doen de legendes en geschiedenis van dit religieuze complex het wel.

3. Bay of Fundy, Canada

Tussen de Canadese provincies New Brunswick en Nova Scotia ligt de Bay of Fundy. Ook de Amerikaanse staat Maine grenst er nog voor een klein deel aan. En met trots, want dit is de plaats met het grootste getijdenverschil ter wereld. Tussen hoog- en laagwater zit maar liefst 16 meter verschil.

4. Karnak, Egypte

De twee tempelcomplexen van Amon-re en Moet in de Egyptische plaats Karnak zijn na de piramiden de grootste toeristische trekpleister van het land. Niet minder dan 30 farao’s hebben de bouw aan deze complexen voortgezet, waardoor dit het grootste religieuze bouwwerk ter wereld is.

5. Borobudur en Prambanan, Indonesië

Nu we het toch over tempelcomplexen hebben, op dat gebied heeft Indonesië ook heel wat moois te bieden. Voor de hindoes is er de Prambanan, oorspronkelijk uit het jaar 850. De boeddhisten hadden rond die tijd net de Borobudur gebouwd. Beide complexen zijn zeer indrukwekkend.

6. Eden Project, Engeland

Een beduidend nieuwer wereldwonder vind je in het Engelse Cornwall. Het Eden Project is de naam van een botanische tuin waar kassen gebouwd zijn in de vorm van geodetische koepels. Dit resulteert in een futuristische bezienswaardigheid.

7. Rotskerken van Lalibela, Ethiopië

Begin 13 eeuw werden in Ethiopië de rotskerken van Lalibela uit de rotsen gehouwen. Door het werk dat hiermee gemoeid moet zijn geweest, kijk je hier met nog meer respect naar.

8. Jetavanaramaya, Sri Lanka

Op de ruïnes van het Jetavana-klooster in de heilige stad Anuradhapura werd de Jetavanaramaya gebouwd. De grootste boeddhistische stoepa van Sri Lanka is na de piramiden van Gizeh het grootste bouwwerk op aarde.

 

9. De piramides van Teotihuacán,  Uxmal en Cholula, Mexico

In Mexico zijn ook heel veel piramides te vinden. Stuk voor stuk zijn ze indrukwekkend en de moeite van een bezoek waard. Of je nu naar Teotihuacán,  Uxmal of Cholula gaat, de Maya’s hebben overal prachtige bouwwerken voor je achtergelaten.

10. Registan, Oezbekistan

Mocht je ooit door Oezbekistan reizen, dan is het Registan van Samarkand zeker de moeite waard om te bezoeken. Dit is een plein uit de 14e eeuw met grote religieuze gebouwen aan drie zijden. Alles is geheel gerestaureerd, waardoor het nog mooier is.

Bron: blog.tix.nl