Nieuws/Binnenland
1022580
Binnenland

Van Rijn in verlegenheid gebracht bij Telegraaf-actie

De Telegraaf-columnist prof. dr. Bob Smalhout heeft gisteren in een overvolle Grote Kerk in Den Haag tijdens de start van de Telegraaf-actie Kerstgroet aan de Thuiszorg staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) in ernstige verlegenheid gebracht.

Smalhout noemde in het bijzijn van de bewindsman de aangekondigde bezuinigingen op de thuiszorg ’de meest asociale maatregel die ooit door onze overheid is bedacht’.

Na zijn uitspraak stonden de 1500 bezoekers van het Telegraaf Kerstconcert en talloze prominenten, onder wie Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk, ex-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet en vertegenwoordigers uit politiek en bedrijfsleven, als een man op en beloonden Smalhout met een langdurige, staande ovatie.

De PvdA-bewindsman deelt rake klappen uit aan de thuiszorg, waar mogelijk 50.000 banen gaan verdwijnen. Staatssecretaris Van Rijn stelde dat hij de zorg op de lange termijn ook betaalbaar wil houden en dat daarom de ingrepen noodzakelijk zijn. „Ik besef heel goed dat dit onzekerheid met zich meebrengt voor de thuiszorgers”, aldus Van Rijn. „Maar ik wil de zorg toekomstbestendig maken.”

Hart onder de riem

De bewindsman stond echter alleen, maar stak de thuiszorgers wel een hart onder de riem. Hij roemde het goede werk dat zij bij nacht en ontij doen en dat zij belangrijk zijn in de samenleving.

„Onze overheid moet beseffen dat een mens meer is dan een kil getal”, aldus Smalhout in zijn harde uitval naar het kabinet.

„Vandaar dat De Telegraaf volkomen terecht besloten heeft dit jaar aandacht te schenken aan de stille missionarissen van de stofzuiger, aan de zendelingen van de stofdoek en de priesteressen van de steunkous”, zei Smalhout.

Ex-Kamervoorzitter Verbeet reikte de Telegraaf Kerstgroet-prijs uit aan de totaal overdonderde thuiszorgster Betty van Peursen uit Emmen. Tranen vloeiden toen Verbeet aangrijpend vertelde hoe belangrijk een thuiszorgster is voor eenzame ouderen en welke hechte, emotionele band ontstaat met de thuiszorgster.

Talloze artiesten samen met het Metropole Orkest steunden de thuiszorgactie door belangeloos mee te werken aan het Telegraaf-concert, dat eerste kerstdag door Omroep Max en WNL wordt uitgezonden.

Telegraaf-hoofdredacteur Sjuul Paradijs maakte bekend dat de Telepuzzelactie ruim 240.000 euro bruto heeft opgebracht, waarvan een groot deel gaat naar de Vrienden van de Thuiszorg.

U kunt gratis een Speurderbericht aan een medewerker uit de thuiszorg plaatsen, eventueel met foto. Het kan een bedankje zijn of een ervaring, ook als u zelf in de thuiszorg werkt! Al uw Speurders komen in de kerstkrant van 24 december. Ga naar www.speurdersindekrant.nl/kerstgroet/