Nieuws/Binnenland
1022607
Binnenland

Uitgestelde koffie is een hit

Horecagelegenheden in Wijk bij Duurstede en Cothen zijn een initiatief gestart om mensen die het wat minder hebben een gratis kopje koffie te kunnen aanbieden. Deze gratis kop koffie heeft inmiddels de naam 'uitgestelde koffie' gekregen en is over de hele wereld razend populair aan het worden.

De 'uitgestelde koffie' ontstond ongeveer een jaar geleden in Napels en verspreidt zich sindsdien over de hele wereld. Het idee is dat bezoekers van een café of restaurant een extra kop koffie kopen voor iemand die het wat minder heeft. De koper weet echter niet voor wie hij of zij de warme drank koopt. De extra betaalde koffie wordt genoteerd op een bord, waardoor de barmedewerkers kunnen zien of zij een gratis koffie kunnen weggeven als daar iemand om vraagt.

Vorige week startte café-restaurant de Engel in Wijk bij Duurstede de actie en het begint al aardig te lopen. Inmiddels staan er al 27 strepen op het bord achter de bar. Helaas heeft niemand nog een 'uitgestelde koffie' besteld. "Misschien schamen mensen zich er voor dat ze het wat minder hebben", zegt bedieningsmedewerker Leroy van Putten. "Maar dat is nergens voor nodig. Als je je er voor schaamt, kunnen we je ook niet helpen." En dat is nu juist wat het restaurant graag wil, en al helemaal nu de kerstdagen eraan komen. 

De actie in Wijk bij Duurstede en Cothen loopt nog tot half januari. Naast Wijk bij Duurstede en Cothen zijn er ook andere cafés en restaurants in Nederland en België die 'uitgestelde koffies' aanbieden.