Nieuws/Binnenland
1022622
Binnenland

Wilders klaagde over Kamervoorzitter

PVV-leider Geert Wilders is een van de fractievoorzitters die in de Volkskrant van zaterdag heeft geklaagd over de voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg. Dat erkende hij maandagavond tijdens EenVandaag. „Dat hadden we niet anoniem moeten doen, dat was laf”, zei Wilders.

Zeker acht anonieme fractieleiders zeiden tegen de krant dat ze in hun maag zaten met Van Miltenburg. Een van hen noemde de toestand rond de Kamervoorzitter een „lijdensproces” en „een zichzelf versterkend probleem”.

Wie de andere klagers zijn, is niet bekend. SGP-leider Kees van der Staaij zei in EenVandaag dat hij niet was benaderd door de Volkskrant. Zijn CDA-collega Sybrand van Haersma Buma liet weten dat hij niet met de krant had gesproken en dat hij Van Miltenburg steunt. Arie Slob van de ChristenUnie gaf aan dat hij over de voorzitter kort met de verslaggever had gesproken maar niet in negatieve bewoordingen. SP-leider Emile Roemer schreef op Twitter: „Een functioneringsgesprek voer je niet via de krant. En al helemaal niet anoniem.” Bram van Ojik (GroenLinks) zei dat hij er niet van houdt als er anoniem kritiek wordt geleverd.

Van Miltenburg (VVD) zei zaterdag via haar woordvoerder dat ze liever ziet dat fractievoorzitters kritiek binnenskamers houden. In haar ogen vormen de media niet het platform voor dit soort onderwerpen. Volgens VVD-leider Halbe Zijlstra is er geen aanleiding een discussie te voeren over het functioneren van de Kamervoorzitter.

Op Van Miltenburg bestaat al langer kritiek. Dit voorjaar verliet ze geëmotioneerd de Kamer nadat CDA-leider Sybrand Buma haar van partijdigheid had beschuldigd. Later ontstond ophef toen ze gehoor leek te willen geven aan de wens van de PVV de koran van haar tafel in de Kamer te halen. Dat ze niet ingreep toen Wilders zijn D66-collega Alexander Pechtold een „zielig, miezerig, hypocriet mannetje” noemde, maakte ook de tongen los.