Nieuws/Buitenland
1022629
Buitenland

Rusland zou Oekraïne 11 miljard willen lenen

Oekraïne onderhandelt met Rusland over een lening van 10,9 miljard euro. President Viktor Janoekovitsj reist dinsdag naar Moskou, meldden ingewijden rond de onderhandelingen maandag.

Moskou en Kiev praten ook over de prijs die Oekraïne betaalt voor het gas dat het van Rusland betrekt. Het Russische ministerie van Financiën erkent dat er wordt gesproken over een lening.

Oekraïne kampt met de derde recessie sinds 2008 en heeft zeker 7,3 miljard euro nodig om te voorkomen dat het land zijn betalingsverplichtingen niet kan nakomen. Onderhandelingen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over een lening van 10,9 miljard liepen eerder op niets uit.

De onderhandelingen maken deel uit van Janoekovitsj' toenadering tot Moskou. Zijn weigering om een associatieverdrag met de Europese Unie te ondertekenen heeft honderdduizenden mensen op de been gebracht, die in de Oekraïense hoofdstad Kiev al weken het aftreden van de president eisen.

Rusland wil samen met Oekraïne een douane-unie en een Euraziatische wetenschappelijke unie beginnen. Volgens de tegenstanders probeert de Russische president Vladimir Poetin daarmee naar voorbeeld van de voormalige Sovjet-Unie een tegenhanger voor de Europese Unie te stichten.