Nieuws/Binnenland
1022632
Binnenland

Gemeente Rotterdam en orkest steunen Gergiev

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de gemeente Rotterdam staan achter topdirigent Valeri Gergiev. Die ligt de laatste tijd onder vuur omdat hij homofobe uitspraken zou hebben gedaan. Maar de uitspraken zijn „uit hun verband gehaald”, zeggen orkest en gemeente maandagavond in een gezamenlijke verklaring.

De gemeente geeft subsidie aan het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival. „Op basis van de informatie waarover we nu beschikken, zien we geen aanleiding om die subsidie te verminderen of stop te zetten”, verklaarde wethouder Antoinette Laan (Cultuur).

Een van de gewraakte uitspraken deed Gergiev in september. Over de omstreden wet tegen homopropaganda in Rusland zou hij toen tegen de Volkskrant hebben gezegd: „In Rusland doen we er alles aan om kinderen te beschermen tegen pedofielen. Deze wet gaat niet om homoseksualiteit, maar is gericht tegen pedofilie.”

In een verklaring op Facebook zei Gergiev vorige maand dat hij niemand discrimineert en uitgaat van gelijke rechten voor mensen. „In al die jaren van samenwerking heb ik dat ook ervaren”, zegt orkest- en festivaldirecteur Hans Waege.