Nieuws
1022636
Nieuws

Hoorimplantaat vergroeit met oor

Een nieuw type hoorimplantaat moet een oplossing bieden voor patiënten die eenzijdig doof zijn of geen hoorapparaat verdragen. Het implantaat wordt ín de huid en het bot aangebracht en vergroeit hier vervolgens mee.

Het Cochlear™ Baha® implantaat en de achterliggende techniek is uniek. Het is iets wat onderzoekers nu voor het eerst is gelukt.

De manier van inbrengen zou ontstekingen en afweerreacties moeten voorkomen en een beter cosmetisch resultaat geven. Momenteel doen achttien patiënten van Maastricht UMC+ mee aan een studie om de effecten van het nieuwe implantaat te onderzoeken. Ook in het Amphia ziekenhuis in Breda, het Deventer ziekenhuis en het Catharina ziekenhuis in Eindhoven kunnen patiënten deelnemen aan het onderzoek.

Systeem

Het systeem bestaat uit een geluidsprocessor en hoorimplantaat dat, in tegenstelling tot een hoortoestel, achter het oor in de huid en het bot wordt aangebracht. Het zet geluid om in trillingen die het binnenoor net zo goed kan verwerken als normaal geluid. Deze variant moet ervoor zorgen dat de kans op ontstekings- en afweerreacties geminimaliseerd wordt. Daarnaast wordt onder leiding van het Maastricht UMC+ onderzoek gedaan naar de effecten van het implantaat op onder andere pijn, ongevoeligheid, kosteneffectiviteit en kwaliteit van leven.

Het implantaat wordt via een operatie achter het oor ingebracht. Waar deze ingreep voorheen erg omslachtig en tijdrovend was, kost het de KNO-specialist tegenwoordig nog maar een kwartier. Soms zelfs onder lokale verdoving.