Nieuws/Buitenland
1022640
Buitenland

Turken sceptisch over schrappen visumplicht

„Eerlijk gezegd geloof ik er niet veel van”, zegt Döne Aktar uit Den Haag terwijl ze maandag op het vliegveld van Istanbul incheckt op een vlucht naar Amsterdam. Ze reageert op de stappen om de visumbureaucratie voor Turken die naar Europa willen, af te schaffen. „Eerst zien, dan geloven.”

Turken vinden het onrechtvaardig dat zij door ingewikkelde visumprocedures heen moeten voordat ze naar Europa kunnen als toerist of voor familiebezoek. Er wordt met Brussel over het EU-lidmaatschap onderhandeld en dan hoort makkelijker reizen erbij, vinden ze.

Aktar, hulpverleenster van beroep, heeft zelf een Nederlands paspoort en haar ouders wonen ook in Nederland, maar voor de ouders van haar man, die in Turkije wonen, is de visumaanvraag een bezoeking. „Ze wonen in Igdir, in het oosten. Voor een visum moeten ze met een pak documenten naar Ankara. Tweemaal werd hun aanvraag afgewezen. Gewoon oude mensen die hun kleinkinderen willen bezoeken! Het vervelende is dat de Nederlandse ambassade de reden voor de afwijzing nooit vermeldt.” De derde keer werd de aanvraag goedgekeurd.

Andere Turken in de wachtrij hebben er ook niet veel vertrouwen in. Drie mannen die naar Frankfurt gaan, willen hun mening graag kwijt, maar anoniem. „Als Europeanen naar Turkije willen, kopen ze aan de grens een visum. Voor ons is het moeilijk.” Zijn reisgenoot: „Ik geloof er niets van dat het makkelijker wordt. Wij zijn moslims en daar moet Europa niets van hebben”.

Ook de Turks-Nederlandse Ajtar heeft er een hard hoofd in. „Ik werd wel blij toen ik het nieuws hoorde, maar het duurt nog 3,5 jaar. Wat kan er in de tussentijd niet allemaal gebeuren? Het blijft politiek.”