Nieuws/Buitenland
1022643
Buitenland

EU verzekert Iran einde Europese sancties

De Europese Unie zal sancties tegen Iran opschorten als de regering in Teheran zich aan de afspraken houdt over haar omstreden nucleaire programma. Dat bekrachtigden de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU maandag in Brussel.

Zij riepen de Iraanse machthebbers op de afgesproken maatregelen snel na te komen. Het is bijvoorbeeld de bedoeling dat Iran de verrijking van uranium aanzienlijk vermindert. Het internationaal Atoomenergie Agentschap moet dat bevestigen.

Iran liet al weten graag weer zaken te willen doen met onder meer oliemaatschappij Shell. Het land heeft de op vier na grootste olievoorraden ter wereld, maar heeft buitenlandse investeringen nodig om ze te kunnen oppompen. Die geldstroom is door de internationale sancties vrijwel opgedroogd.

De Europese Commissie in Brussel bekijkt nog welke strafmaatregelen tegen Iran kunnen worden opgeheven of versoepeld. De EU heeft al wel beloofd bijvoorbeeld de beperkingen op te heffen voor de Iraanse olieverkopen en de export van petrochemische producten. Ook zouden er weer goud en andere edelmetalen mogen worden verhandeld als Iran concrete stappen zet.