Nieuws/Binnenland
1022651351
Binnenland

Europese meerjarenbegroting heet hangijzer

Rutte houdt hand op de knip

Premier Mark Rutte

Premier Mark Rutte

Brussel - Nederland eist samen met Duitsland, Zweden, Denemarken en Oostenrijk dat de nieuwe Europese meerjarenbegroting in verhouding niet gaat stijgen. Net als nu mag die niet meer dan 1 procent van het Europese bbp bedragen, stelt premier Rutte onomwonden.

Premier Mark Rutte

Premier Mark Rutte

Rutte en zijn Europese collega-leiders bekvechtten vrijdag op de tweede dag van hun top in Brussel over de nieuwe meerjarenbegroting. De landen wijzen erop dat ook als het percentage hetzelfde blijft, hun afdracht toch al omhoog gaat aangezien de totale Europese economische omvang in vergelijking met zeven jaar geleden flink is gegroeid.

De Europese Commissie, het Europees Parlement en heel veel lidstaten vragen echter veel meer. Niet alleen zijn er prioriteiten bijgekomen (bewaking van de buitengrenzen bijvoorbeeld), de aanstaande Brexit zorgt ook voor een gat in de begroting. Jaarlijks betalen de Britten nu nog zo’n 12 miljard euro aan de EU.

Nederland wil naast niet meer betalen, ook een modernere begroting, gericht op hervormingen in lidstaten en ook voor klimaatbeleid. Dit zou ten koste moeten gaan van fondsen voor regionale ontwikkeling, geldpotten waar vooral de armere lidstaten een graantje van meepikken.

Die zijn dan ook verbolgen. De Poolse premier Morawiecki stelde in Brussel dat landbouw en regionale ontwikkeling zijn verankerd in het Europees Verdrag. “En we houden hier aan vast. We zullen het Verdrag verdedigen”, kondigde hij aan.

De kans dat Nederland èn de hand op de knip kan houden èn een modernere begroting kan krijgen (waar het zelf ook meer geld uit zou kunnen terug halen) lijkt dan ook klein. Eurocommissaris Timmermans suggereerde recent al dat rijkere lidstaten thuis een hogere afdracht zouden kunnen verkopen in ruil voor een modernere en groenere begroting.

Door de tweespalt is het niet de verwachting dat er nog dit jaar een deal kan worden gesloten. De nieuwe meerjarenbegroting gaat lopen vanaf 2021.