Nieuws/Buitenland
1022652
Buitenland

Tientallen doden door aanslagen in Irak

Een reeks aanslagen heeft maandag in Irak aan tientallen mensen het leven gekost. Tientallen anderen raakten gewond. Alleen al in de hoofdstad Bagdad gingen volgens ooggetuigen en agenten zeven explosieven af. Daardoor kwamen 12 mensen om en raakten er 32 gewond.

In de stad Tel Afar in het noorden van het land schoten gewapende mannen 12 sjiitische pelgrims in een bus dood. De bedevaartgangers waren op weg naar de stad Kerbala om daar deel te nemen aan de ceremoniën ter herdenking van de in de 8e eeuw gesneuvelde imam Hussein. Zeven pelgrims raakten gewond.

In Tikrit, 160 kilometer ten noorden van Bagdad, bestormden gewapende mannen de zetel van de provinciale regering. Zij overmeesterden de bewakers, bezetten het gebouw en namen de ambtenaren in gijzeling. Een antiterreureenheid beëindigde de gijzeling, waardoor vier mensen omkwamen.

Een aanslag met twee geparkeerde auto's vol explosieven bij een begrafenis eiste het leven van 24 sjiitische moslims in Yusfiya, 20 kilometer ten zouden van de Iraakse hoofdstad.

Het geweld in Irak is dit jaar opgelaaid. De meeste aanslagen worden toegeschreven aan soennieten die banden hebben met de terreurbeweging al-Qaeda. Het doelwit is de sjiitische meerderheid in het land.