Nieuws/Buitenland
1022664
Buitenland

VS hebben eigen pietendiscussie over kerstman

De discussie over zwarte of witte pieten is in Nederland met het vertrek van Sinterklaas weer een jaar in de ijskast gezet, maar in de Verenigde Staten speelt die nu. Daar gaat het debat niet over de zwartgeschminkte huid van Sinterklaas' rechterhand, maar juist over de roze wangen van de Kerstman. Mag Santa Claus wel uitsluitend een witte man zijn of worden andere rassen in het land daarmee tekortgedaan?

Die vraag werd een week geleden opgeworpen door een blogger van het onlinetijdschrift Slate, Aisha Harris. De Afro-Amerikaanse stelde als kind in verwarring te zijn gebracht door de erg witte Kerstman. „Twee decennia later is Amerika steeds minder wit, maar een kerstman met een melaninetekort blijft de standaard in reclames, folders en films.”

Harris pleitte voor een andere verschijningsvorm voor de Kerstman. „Omdat wij Santa zelf hebben gecreëerd, kunnen we hem veranderen naar hoe we maar willen - en dat hebben we ook al vele malen gedaan.”

„De Kerstman is gewoon wit”, reageerde een presentatrice van de nieuwszender Fox. Zij werd gesteund door een panel van commentatoren die de blanke huid van de Amerikaanse goedheilig man tot feit bombardeerden en toevoegden dat Jezus ook blank was. „Dat kun je niet zomaar veranderen.” Net als in Nederland vielen ook de woorden „politiek correcte onzin”.

Ook de zeer populaire satirische Daily Show besteedde aandacht aan het debat. „Ik vind het geen grapje”, reageerde Harris maandag tegen CNN. „De wereld is enorm veranderd. De Kerstman is een fictief figuur dat zich heeft ontwikkeld en wij kunnen hem minder etnisch maken.”