Nieuws
1022678
Nieuws

McLaren maakt ruitenwissers overbodig

De ruitenwisser, in 1903 uitgevonden door Mary Anderson, is uitgegroeid tot een wereldwijde standaard voorziening op auto’s. Maar binnen afzienbare tijd moeten ze bij de Britse sportwagenbouwer McLaren toch ontbreken.

Ultrasone geluidsgolven

Het merk werkt namelijk aan een systeem dat ruitenwissersoverbodig maakt. McLarens designbaas Frank Stephenson zegt in een interview met The Daily Mail dat de techniek afkomstig is van straaljagers en dat het gebruik maakt ultrasone geluidsgolven. En hoe werkt dat dan? Met een zogeheten transducer worden geluidsgolven met een frequentie van 30 kHz door de voorruit gestuurd. Deze veroorzaken trillingen met als gevolg dat regen, insecten, modder en andere rommel van de voorruit verdwijnt.

Niet meer krabben

Bij straaljagers heeft het systeem een gelijke werking. Bijkomend voordeel van het ontbreken van ruitenwissers is dat het de luchtweerstand ten goede komt en je geen last hebt van op en neer gaande ruitenwisserbladen. Maar volgens de ontwerper van het systeem kan het ook zorgen dat ijs zich niet hecht aan de voorruit wat betekent dat krabben verleden tijd is.