Nieuws/Buitenland
1022692
Buitenland

Neptolk betrokken bij moord

Het verhaal rond de alom bekritiseerde doventolk bij de ceremonie voor Nelson Mandela wordt steeds gekker. De neptolk zou in 2003 betrokken zijn geweest bij een moord op twee mannen.

Dat meldt de Zuid-Afrikaanse krant The Times.

Volgens een familielid en drie vrienden maakte Thamsanqa Jantjie deel uit van een groep die in 2003 twee mannen aanviel omdat ze een televisie hadden gestolen. De groep bevestigde een autoband om de nek van de televisiedieven en stak deze vervolgens in brand. De twee kwamen daarbij om het leven.

Twee verdachten zijn in verband met deze zaak veroordeeld, maar tolk Jantjie ontsprong de dans omdat de Zuid-Afrikaanse justitie hem ontoerekeningsvatbaar achtte. Hij werd ruim een jaar opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis.

De Zuid-Afrikaanse doventolk kreeg van over de hele wereld kritiek over zich uitgestort toen hij tijdens de herdenking van oud-president Nelson Mandela „maar wat met zijn handen stond te wapperen”. De 34-jarige tolk beweert dat hij lijdt aan schizofrenie en tijdens de dienst werd getroffen door een psychose.