Nieuws/Binnenland
1022697
Binnenland

Uitvaart Mandela trekt fors meer kijkers NOS

De uitvaartceremonie van Nelson Mandela heeft zondag 'fors meer' kijkers naar Nederland 1 en nos.nl getrokken dan op een reguliere zondagochtend. Gemiddeld 586.000 mensen bekeken de extra uitzending van de NOS op Nederland 1, zo blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

De uitzending van 8.30 tot 12.00 uur eindigt daarmee op een 14e plaats in de top van bestbekeken tv-programma's van afgelopen zondag.

Tegen het einde van de ingelaste uitzending keken volgens de omroep ruim 850.000 mensen naar Nederland 1. Op een gewone zondagochtend trekt de zender rond het middaguur nog geen 150.000 kijkers, aldus de NOS.

De plechtigheid in Zuid-Afrika begon tot verrassing van de NOS 2 uur eerder dan aangekondigd. De omroep kon de uitzending op Nederland 1 niet meer vervroegen, maar zond het begin van de ceremonie rechtstreeks uit op nos.nl en het digitale themakanaal Journaal24. De livestream op de website trok zondag vroeg in de ochtend 17.000 unieke bezoekers, 'fors meer' dan normaal. Het aantal extra kijkers dat afstemde op Journaal24, noemt een woordvoerster verwaarloosbaar.

Ook het aantal Nederlanders dat de begrafenis via BBC en CNN, die wel op tijd live gingen, hebben gevolgd, is volgens de NOS te verwaarlozen.