Nieuws
1022702
Nieuws

Kassa voor ziekenhuisdirecteuren

De helft van de ziekenhuisdirecteuren verdiende vorig jaar meer dan de norm van 130 procent van het gemiddelde ministerssalaris. Gemiddeld verdienden de 230 directeuren 184.000 euro. Ook lag er voor een aantal nog een bonus in het verschiet van gemiddeld 18.000 euro.

Dat blijkt uit de jaarlijkse reportage over de inkomensgegevens van bestuurders in de zorg die minister Schippers (Volksgezondheid) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Met hun salaris verdienden de ziekenhuisbestuurders vorig jaar 60.000 tot 70.000 euro meer dan bestuurders uit de geestelijke gezondheidszorg, de gehandicaptenzorg en de thuiszorg. Gemeten aan de norm van de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in de Zorg (NVTZ) komt 60 procent van alles bestuurdersinkomens in de zorg te hoog uit.

De inkomensgegevens zijn ontleend aan de jaarverslagen van de instellingen over 2012. Ze hebben betrekking op het brutoloon inclusief het vakantiegeld en de eindejaarsuitkering, maar exclusief de onkostenvergoeding en premies en pensioen.