Nieuws/Buitenland
1022705
Buitenland

Vliegtuigpassagier misdraagt zich steeds meer

Vliegtuigpassagiers misdragen zich steeds vaker zo ernstig, dat de bemanning gedwongen is het toestel om te keren of een ongeplande landing te maken. De International Air Transport Association (IATA), de branchevereniging voor de luchtvaartindustrie, wil komend jaar duidelijkheid krijgen over de rechten van de bemanning om de passagiers in toom te houden.

Vechtende hooligans, krijsende modellen, de Franse acteur Gérard Depardieu die in het gangpad plaste, het zijn geen uitzonderingen meer. „Ongepast gedrag van passagiers komt steeds vaker voor”, zei een IATA-woordvoerder maandag tegen The Sydney Morning Herald. „Het is een probleem dat onze bemanningsleden en passagiers dagelijks tegenkomen.”

IATA houdt sinds 2007 de incidenten bij en zegt dat sindsdien 15.000 keer rapport is uitgebracht over lastige passagiers. „Maar er zijn vrijwel zeker vaker incidenten waarover wij niks horen.”

De internationale wetten lopen achter op de hedendaagse werkelijkheid van de luchtvaart, vindt IATA. Daardoor gaan vervelende passagiers vaak vrijuit na de landing, omdat de plaatselijke politie geen middel in handen heeft om hen te vervolgen. De bemanning kan daarentegen veelal wel worden vervolgd als die een passagier in bedwang heeft gehouden.