Nieuws/Binnenland
1022707
Binnenland

Senaat werkt sneller

De Eerste Kamer heeft de wetsvoorstellen het afgelopen parlementaire jaar (2012-2013) sneller afgehandeld dan het jaar ervoor. Een wetsvoorstel was gemiddeld 94 dagen onderweg in de Senaat, een jaar eerder was dat nog 104 dagen.

Dat blijkt uit het maandag gepresenteerde jaarbericht van de Eerste Kamer. Het voorstel om de nertsenfokkerij te verbieden was 1267 dagen in omloop, het langste van de afgehandelde voorstellen. Ook werd voor het eerst een parlementair onderzoek, naar het privatiseringsbeleid, afgerond. De helft van de wetsvoorstellen werd binnen 68 dagen afgehandeld.

Afgaand op het aantal moties dat is ingediend, stemde de Eerste Kamer niet klakkeloos in met wetsvoorstellen. Dit jaar werden er 67 ingediend om een voorstel bij te sturen, vorig jaar 58. Het gebeurde onder meer bij de wet voor de invoering van de Nationale Politie. Dinsdag buigt de senaat zich over een motie om de voorbereidingen van de fusie van de provincies Utrecht, Noord-Holland en Flevoland op te schorten tot de onderbouwing beter is en het draagvlak groter.

Het jaarbericht is voor het tweede jaar op rij alleen digitaal beschikbaar. Voor het eerst is er nu voor iPad-gebruikers, onder wie alle senatoren, een app. Als daar veel gebruik van wordt gemaakt, wordt bekeken of er meer van dit soort toepassingen kunnen komen.