Nieuws/Binnenland
1022713
Binnenland

Komt dat zien!

Met een nadruk op het zuiden en het westen van het land worden momenteel weer in heel Nederland de jaarlijkse kerstcircussen opgebouwd. Stuk voor stuk zijn er originele programma’s samengesteld. Meest verrassend is de komst naar Amsterdam van de allergrootste circustent van Europa, die naast de ArenA komt te staan.

Arena

Die nieuwe aanwinst is de moeite waard, leert een blik op de artiesten die er gaan optreden. In een show van ruim twee uur is er veel aandacht voor acrobatiek. Meest in het oog springend is de bijdrage van luchtacrobaten Laurie en Jérome, die jarenlang ieder apart met een act door Europa reisden. Na een toevallige ontmoeting werden de twee verliefd op elkaar en dat resulteerde in een liefdesverhaal in de lucht. Ook origineel en vernieuwend is de Laser Man uit de Oekraïense hoofdstad Kiev. Deze man jongleert in een speciaal kostuum met laserstralen. Deze circusdiscipline is nooit eerder in ons land te zien is geweest. De muziek, kostuums en lichteffecten zorgen voor een vleugje Las Vegas aan de Arena Boulevard.

 

 Carré

 

Het circus bij de ArenA wordt een pittige concurrent voor het aloude Carré, waar al jaren het mooiste kerstcircus van Nederland plaatsvindt. De organisatie van het wereldkerstcircus haalt wederom de wereldtop naar het Amsterdamse theater zoals de act met de Russische barre (een verende lange stok) dat dit jaar in Monte Carlo een Zilveren Clown werd bekroond. Het is een springnummer dat zijn weerga niet kent van het Nikulin Circus in Moskou.

 

Uit China komt een spectaculaire act waarin veertien artiesten op eenwielers in vliegende vaart door de piste rijden, maar daarbij ook zelfs vijf man hoog op een fiets blijven jongleren.

 

 Martin Hanson

 

Sprankelend is ook het programma van wintercircus Martin Hanson dat voor het 35e jaar het land rondreist in de maanden december en januari. De voorstellingen worden opgevoerd in 28 theaters maar blijft daar steeds maar een of hooguit twee dagen staan. Meest in het oog springend zijn de vier mannen uit Wit-Rusland, de Four Men Group, die als topsporters een hele rits medailles wonnen. Ze hebben duidelijk plezier in hun nieuwe circusbestaan. Voor de kleintjes is er een grappige act met geiten van de Nederlandse dressuurkampioen Jofri. De beesten kunnen dansen en springen als de beste.

 

 

 Parktheater

 

In Eindhoven is deze kerst een wereldact te zien: de clown David Shiner. Hij is een klasse apart en is een van de weinige clowns in de wereld die op het fameuze circusfestival in Monte Carlo een Gouden Clown wist te bemachtigen. Het aantal clowns dat die titel wist te verwerven is sinds de jaren zeventig op een hand te tellen. Verder treedt in de Brabantse stad de 17-jarige Michaël Betrian op, de diabolokunstenaar die onlangs twee keer te zien was bij De wereld draait door. Het is een Nederlandse belofte waar de internationale circuswereld rekening mee moet gaan houden.

 

 

 Mr. Dalmatin

 

Nog meer dieren zijn te zien in Heerlen. En daar staat niet zomaar een act, daar is de inmiddels wereldberoemde Mr. Dalmatin te zien. Hij reisde de hele wereld rond met zijn honden. Het is zo’n leuke en grappige show dat iedereen zich af zal vragen wie er meer plezier beleeft aan het optreden: het baasje of de honden? Ook het Rotterdamse jongleurwonder Nigel Voets reist af naar Heerlen om zijn kunsten te laten zien en die liegen er niet om. Hier staat een 18-jarig talent dat de wereld kan veroveren.

 

 

 Sittard

 

Toch wordt het lastig kiezen in Limburg. In het Limburgs kerstcircus in Sittard staat het komische illusionistenduo Scott & Muriel dat nauwelijks in ons land optreedt. Het afgelopen jaar waren ze de sterren van het Big Apple Circus in New York. The New York Times beschreef ze als ’verbijsterend’ en de Daily News gaf het predicaat ’werkelijk hilarisch’ aan het tweetal. Het is pure slapstick. In het jaar 2000 wonnen ze de belangrijkste goochelprijs ter wereld en kregen onlangs op het internationale circusfestival in Monte Carlo de belangrijkste publieksprijs en zijn nog steeds de enige illusionisten die ooit optraden in Cirque de Soleil.

 

Adembenemend in Sittard is ook de jonge Deen Jimmy Enoch. Hij is een virtuoos en evenwichtskunstenaar op de fiets. Het kerstcircus wordt door de organisatoren dan ook aangekondigd als dé feelgoodshow van het jaar.

 

 Roermond

 

Ook in Limburg is het wintercircus in Roermond. Circusliefhebbers kijken hier uit naar het waanzinnige kruisboognummer van het Duo Kenjys, waarbij de pijlen een snelheid behalen van meer dan 245 kilometer per uur. Er is zoveel precisie nodig bij dit nummer dat het gemakkelijk mis kan gaan. En precies dat is exact wat echt circus inhoudt. Daarnaast zullen in Roermond de perfect getrainde lichamen van Thomas Evans en Justin Sullivan de nodige aandacht vragen. Zij zweven met enorme souplesse en licht als een veertje duizelingwekkend hoog in de nok van het theater.

 

 

 Verkadefabriek

 

Een uiterst verrassend kerstcircus is in Den Bosch te zien. Daar zal het Franse Cirque Le Boustrophédon neerstrijken in de Verkadefabriek. Het is een show zonder tekst, alleen met pianomuziek. Maar de voorstelling is bijna betoverend. De voorstelling met poppen, acrobaten en jongleurs, die al enkele jaren over de hele wereld reist, vertelt het ontroerende verhaal over de nabijheid van oorlog, maar vergeet de humor niet.

 

 

 Apeldoorn

 

In Apeldoorn staat Wim Zomer wederom met zijn wintercircus. Wie van dieren in het circus houdt, zou naar Apeldoorn moeten gaan. Uit Italië komt Adriana Folco met haar olifanten. Het is een van de mooiste dierenacts die er op dit moment bestaan. Daarnaast brengt Vlad Olander zijn katten mee vanuit Rusland. Het is buitengewoon lastig om katten te trainen voor een circusact.

De Rus weet er een heerlijk nummer van te maken. De Engelsman Ingo Stiebner neemt zijn zeeleeuwen mee naar Apeldoorn. Ook dat is dikke pret.

 

 Haarlem

 

Nederlands grootste eigen circus, Herman Renz, zet zijn tentencomplex traditiegetrouw met kerst in Haarlem op. Zij hebben tempojongleur Francois Borie weten te contracteren. Hij is een meester in zijn vak en zal laten zien de allersnelste te zijn. Grote ster bij Herman Renz is dit jaar de Engelse circusprinses Yasmine Smart. Zij combineert het dansen van de tango met een paardendressuur. Absoluut een imponerende act.

 

 Malieveld

 

Meest in het oog springend zal de racebaan zijn die op het Malieveld in Den Haag verrijst. Dat is nodig voor de spectaculaire en huiveringwekkende luchtacrobatiek op brullende crossmotoren, de Airforce 4.0. De circustent in Den Haag is gewoonweg te klein voor het motorenspektakel. Voor de duizelingwekkende act, hoog boven de piste, worden momenteel, buiten de theatertent, start- en landingsbanen aangelegd van elk vijfentwintig meter lengte.

 

Ook prachtig is de hoelahoepact van de uiterst lenige Rus Anton Monastyrsky. Een man met een hoelahoepnummer? Ja, en goed ook: hij won er een zilveren medaille mee op het circusfestival in Wiesbaden. Daarnaast wordt het publiek in Den Haag getrakteerd op een teckelrevue. Ooit zeven teckels op een rij gezien? Die kunnen meer dan we denken. Spreekstalmeester Edvard Niessing praat de show aan elkaar.

 

 Louis Knie

 

Naar het wintercircus van Louis Knie in Utrecht gaan we vooral voor de vrijheidsdressuur met koeien, die eerder te zien was op het prestigieuze circusfestival in Monte Carlo. Zes Hollandse bonte koeien worden in een vrijheidsdressuur gepresenteerd door de Italiaanse James Biasini. Normaal gesproken staan ze in de wei, maar de Italiaan bewijst dat koeien intelligent zijn en veel kunnen leren. Ook geweldig in de circustent in Utrecht is de Mongoolse acrobatengroep Troupe Zola. Deze artiesten werpen elkaar letterlijk door de tent.

 

 Ahoy

 

In Ahoy zal de show zonder twijfel gestolen worden door de jonge Bulgaarse acrobaten op het altijd bloedstollende The Wheel of Death, dat oorspronkelijk een Nederlandse vinding is, maar ondertussen tot de circusklassiekers behoort. De mannen van het Duo Sifolinis zijn er absoluut meesters in.

 

Daarnaast heeft Rotterdam nog een tweede acrobatenact die zeer de moeite waard is: Troupe Bingo uit Oekraïne, een ongelooflijk lenige groep van vier mannen die de zwaartekracht zullen testen.

Enschede

Het Internationaal Circusfestival heeft overeenstemming bereikt met Go Planet Expohall om van zaterdag 21 tot en met zondag 29 december 2013 opnieuw een meerdaags festival in Enschede te houden. Organisator Bram van der Weide heeft een contract voor één jaar afgesloten. Het betreft de achttiende editie van deze internationale krachtmeeting van topartiesten uit de wereld van circus, magie en variété. 

Het festival in de verwarmde hal op de evenementenboulevard in Enschede zal dit jaar in totaal uit 16 voorstellingen bestaan. Voorafgaand is er op vrijdag 20 december een generale repetitie. Na afloop van de finale op 29 december worden de ereprijzen (gouden, zilveren en bronzen artiest) uitgereikt.

 http://www.circusfestival.com

 

Data en prijzen:

Wintercircus Amsterdam:

zaterdag 21 december t/m zondag 5 januari.. Prijzen van 17 euro tot 51 euro (frontloge)

Wereldkerstcircus Carre:

donderdag 19 december t/m zondag 5 januari. Prijzen van 15 (zesde rang) tot 59 euro (loge).

Wintercircus Martin Hanson:

nog tot en met 19 januari in verschillende theaters in Nederland

Circus Dalmatin:

20 december t/m zondag 5 januari. Prijzen van 12 euro tot 25 euro.

Kerstcircus Parktheater Eindhoven:

21 december t/m 30 december. Prijzen van 12,50 tot 32,50 euro.

Limburgs Kerstcircus:

22 december t/m zondag 5 januari. Prijzen van 15 tot 28 euro.

Wintercircus Roermond:

25 december t/m 30 december. Prijzen van 22,50 euro tot 37,50 euro.

Cirque Le Boustrophédon Den Bosch:

26 december t/m 30 december. Prijs 20 euro.

Wintercircus Apeldoorn:

24 december t/m 31 december. Prijzen van 20 euro tot 35 euro.

Groot Kerstcircus Den Haag:

20 december t/m 5 januari. Prijzen van 15 euro tot 75 euro.

Wintercircus Utrecht Louis Knie:

21 december t/m 5 januari. Prijzen van 19 euro tot 49 euro.

Kerstcircus Ahoy:

21 december t/m 29 december. Prijzen van 22 euro tot 34 euro.