Nieuws/Binnenland
1022714
Binnenland

Sporten tegen nierstenen

Een beetje beweging kan het risico op de ontwikkeling van pijnlijke nierstenen bij vrouwen na de menopauze verlagen.

Dit blijkt uit Amerikaanse studie, gepubliceerd in het tijdschrift van de American Society of Nephrology. De studie toont tevens aan dat ook een beperking van de dagelijkse calorie-inname een gunstig effect heeft. Mensen die meer dan 2200 calorieën per dag nuttigen, hebben 42 procent meer kans op het ontwikkelen van nierstenen.

Urine

Nierstenen ontstaan uit zouten en mineralen en vormen zich in de nieren wanneer er in de urine meer kristalliserende stoffen zitten, of wanneer de urine onvoldoende stoffen bevat om deze kristalvorming te voorkomen. Er is echter meestal niet één duidelijke oorzaak aan te wijzen voor het onstaan van de nierstenen.

Activiteit

Voor de nieuwe studie, uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Washington, werd de lichamelijke activiteit en voedselopname van meer dan 84.000 postmenopauzale vrouwen gevolgd. Onderzoekers vonden een verband tussen de fysieke activiteit en een 31 procent lagere kans op ontwikkeling van nierstenen.

Extreem sporten is volgens de onderzoekers niet nodig om er de vruchten van te plukken. Drie uur rustig lopen, een uurtje joggen of vier uur licht tuinieren per week lijkt al genoeg om te kunnen profiteren van de beschermende voordelen.