Nieuws/Buitenland
1022718
Buitenland

President Zuid-Sudan rept van couppoging

Aanhangers van de in juli afgezette vicepresident Riek Machar van Zuid-Sudan hebben in de nacht van zondag op maandag een mislukte poging gedaan de regering omver te werpen. Dat heeft president Salva Kiir van het jongste land van Afrika gezegd. Kiir liet weten dat hij als reactie op de couppoging de avondklok in de hoofdstad Juba heeft ingevoerd.

Getuigen repten van schotenwisselingen tussen het regeringsleger en rebellerende militairen in de nachtelijke uren in Juba. Daardoor zouden verscheidene gewonden zijn gevallen. Honderden burgers vluchtten in paniek een kantoor van de Verenigde Naties in Juba binnen.

Een legerwoordvoerder zei tegen de Arabische nieuwszender al-Jazeera dat gewapende mannen militaire posten in de hoodstad hadden belaagd, maar dat de aanvallen waren afgeslagen. Hij liet weten dat de situatie gespannen is, maar dat het leger Juba nog altijd volledig onder controle heeft.

Zuid-Sudan kampt met grote problemen waaronder corruptie, opstanden, economische malaise en politiek geruzie. Een half jaar geleden zette president Kiir vicepresident Machar af. Ook verving hij zijn hele ministersploeg.