Nieuws/Binnenland
1022749
Binnenland

Eis: alsnog 7 jaar voor doodsteken dochter

Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat de 43-jarige moeder die in januari in IJsselstein haar 16-jarige dochter doodstak, een gevangenisstraf krijgt van 7 jaar. Dat is maandag in hoger beroep door het OM geëist. Het gerechtshof in Arnhem doet vrijdag uitspraak in de strafzaak.

In juli legde de rechtbank in Utrecht wegens doodslag 3 jaar cel op toen ook 7 jaar werd gevraagd door het OM.

De 43-jarige Chahira ben M. uit IJsselstein werd geplaagd door depressie terwijl zij de grip op haar puberende dochter verloor. Tijdens een ruzie raakte de moeder haar dochter met een mes in haar buik en hart.

Terwijl haar man werkte en ook de andere kinderen zo hun zorgen meebrachten, maakte Chahira zich steeds meer zorgen over slechtere schoolprestaties en verkeerde vrienden in het leven van haar dochter Mirjam. In het heetst van de strijd, toen de 16-jarige Mirjam haar moeder uitfoeterde, bood Chahira haar een mes aan met de woorden: 'maak me dan af'. Daarna volgde een worsteling waarbij Chahira haar dochter doodstak.

Volgens de rechtbank was Chahira verminderd toerekeningsvatbaar door haar depressie en nachtenlang slaapgebrek. Maar volgens deskundigen was dat licht verminderd toerekeningsvatbaar. Het OM vindt dat de rechtbank de vrouw minder aanrekent dan zou moeten.

Een straf van 7 jaar cel is na wikken en wegen van alle bijkomende omstandigheden passend bij de ernst van de zaak, meent het OM.

Tot spijt van het gezin van Chahira en Mirjam ging het OM in hoger beroep. De verslagen familie mist de 16-jarige Mirjam én moeder Chahira en ondervond rondom het proces bij de rechtbank veel hinder van geruchten over bijvoorbeeld eerwraak, terwijl daarvoor in het dossier geen aanwijzingen zitten. Zij hadden vrede met de 3 jaar cel die de rechtbank oplegde. „Wij missen hen beide en kiezen geen partij. Maar de kleinsten in ons gezin hebben hun moeder nodig”, benadrukte de oudste zus.