Nieuws/Binnenland
1022750
Binnenland

Oldtimers uit centrum Den Haag geweerd

Protesterende eigenaren van oldtimers zijn maandagmiddag uit het centrum van Den Haag geweerd. Zo'n 400 demonstranten zijn met hun klassieke auto's door de politie naar het Malieveld gedirigeerd. Ze mogen het centrum niet in om op het Binnenhof te ageren tegen de herinvoering van motorrijtuigenbelasting voor oldtimers.

Volgens een woordvoerder van burgemeester Jozias van Aartsen was de demonstratie niet aangemeld. Door meldingen op Facebook kwam de politie er bij toeval achter dat een stoet klassiekers op weg was naar het Binnenhof. Op aanwijzing van de politie zijn de auto's naar het Malieveld geleid.

De gemeente Den Haag zegt verbaasd te zijn over de komt van de oldtimers. Bij een eerdere protestactie werd wel toestemming gevraagd en verkregen. Burgemeester Van Aartsen wil voorkomen dat de openbare orde en veiligheid in gevaar komen, onder meer doordat hulpdiensten last zouden kunnen ondervinden van de stoet auto's in het centrum.

Later op de middag willen de demonstranten een petitie aanbieden aan minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. Zij hekelen de herinvoering van wegenbelasting voor auto's ouder dan 25 jaar. Ruim 17.000 sympathisanten hebben de petitie volgens de organisatie Oldtimers Belasting Vrij ondertekend.