Nieuws/Binnenland
1022755
Binnenland

11 aanhoudingen voor cokesmokkel

De politie heeft de afgelopen maanden 11 mannen aangehouden die betrokken zouden zijn geweest bij de smokkel van 700 kilo cocaïne naar de haven van Rotterdam. Onder hen bevinden zich vijf havenmedewerkers. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in de havenstad maandag laten weten.

De politie begon het onderzoek nadat eerder dit jaar informatie was binnengekomen dat een vrachtwagenchauffeur mensen tegen geld zou afzetten op haventerreinen. Het onderzoek leidde naar de verdachten.

Het gaat om chauffeurs die containers vervoerden, uitzendkrachten die in de overslag werkten en een reparatiemonteur. Zij zouden mensen die drugs uit containers moesten halen, hebben afgezet of hun toegangspasjes in ruil voor geld hebben uitgeleend. Drie mannen worden gezien als de organisatoren van de transporten.

De verdachten zouden betrokken zijn bij zeker twee drugstransporten. Zo werden in Beneden Leeuwen in een container met mangopulp sporttassen met 370 kilo coke gevonden. Het OM vermoedt dat het de verdachten vanwege de strenge controles niet is gelukt de tassen uit de container te halen.

Enkele dagen later werd in een container 300 kilo cocaïne gevonden. Toen werden al 5 verdachten aangehouden. Een vrachtwagen reed destijds met grote snelheid door de slagboom van een havenbedrijf. De politie wist de vrachtwagen verderop tot stoppen te dwingen.