Nieuws/Binnenland
1022758
Binnenland

Nieuw middel tegen malaria

Een internationale onderzoeksgroep heeft een compleet nieuw middel ontdekt dat bijzonder effectief is tegen malaria. Het middel verstoort een belangrijk onderdeel in de stofwisseling van de parasiet en kan zo alle stadia van vermenigvuldiging blokkeren

De malariaparasiet is een lastige gast. Zodra hij via een muggenbeet het menselijk lichaam binnendringt, gaat hij via de bloedbaan naar de lever. Daar vermenigvuldigt hij zich in de levercellen, die na enige tijd openbarsten. Zo komen de parasieten weer in de bloedbaan, waar ze dan de kenmerkende ziekteverschijnselen van malaria veroorzaken. Soms worden parasieten door de beet van een mug weer uit het mensenbloed gezogen, waardoor die mug weer andere mensen kan infecteren. Zo houdt de ziekte zichzelf in stand.

Complex

De bestrijding van de malariaparasiet is vanwege de ingewikkelde levensloop tamelijk complex. Het zou mooi zijn wanneer de parasiet in elke fase van zijn ontwikkeling met een en hetzelfde middel aangepakt kan worden. Zo’n middel zou de parasiet niet alleen moeten bestrijden direct na het binnendringen van het lichaam (preventie), maar ook na het verlaten van de lever (therapie) en bij de overdracht van de mens naar de mug (transmissie).

Dat is precies wat het nieuw ontdekte middel doet, schrijft de internationale onderzoeksgroep,

Klasse

Er zijn diverse medicijnen tegen malaria, maar vroeg of laat worden parasieten daar resistent voor. Robert Sauerwein, hoogleraar Medische Parasitologie aan het Radboudumc: "Ook tegen artemisinine, het beste medicijn tegen malaria dat we op dit moment hebben, is onlangs resistentie geconstateerd. Dat betekent dat we nu geen middelen meer hebben waarvoor de parasiet niet resistent is. Alleen al daarom is de ontdekking van deze geheel nieuwe klasse aan medicijnen erg belangrijk."

Deze uitkomsten bieden volgens de onderzoekers goede perspectieven voor het ontwikkelen van totaal nieuwe malariamiddelen en het team verwacht dat dit ook snel zal gaan plaatsvinden.