Nieuws
1022760
Nieuws

Winkels pieken voor kerst

December is voor veel winkels en fabrikanten de belangrijkste maand van het jaar. Ze halen alles uit de kast om de consument met de feestdagen te verleiden.

We kunnen ons weer verheugen op een heus kerstoffensief, zo blijkt uit de decembercijfers van Nielsen. Vorig jaar werd op 24 december, dat toen op een maandag viel, 11,4 miljoen keer gepind. Het drukste moment van die dag ging als record de boeken in. Binnen een seconde werden maar liefst 483 transacties gedaan.

Consumenten waren massal op pad om op het laatste moment boodschappen te doen, zo meldt Retailtrends. O zaterdag 22 december werden al twaalf miljoen pinbetalingen geteld.

Supermarkten boekten vorig jaar tijdens de twee laatste weken van het jaar een omzet van 1.485 miljoen euro. De totale omzet steeg in 2012 met 1,9 procent, maar in de aanloop naar Kerst werd een omzetgroei van 3,4 procent genoteerd.De kerstbestedingen vielen vorig jaar 49 miljoen euro hoger uit dan in de feestperiode van 2011 en liefst 135 miljoen euro hoger dan tijdens de kersperiode van 2010. Week 51 is de belangrijkste week van het jaar. Met een omzet van ruim 850 miljoen euro blijft de week voor kerst de  paasweek domineren. De paasweek neem met gepaste afstand de tweede plaats in met een omzet van rond de 770 miljoen euro.