Nieuws
1022768
Nieuws

Subsidie voor malariavaccin

Een onderzoeksteam van het Radboudumc heeft een subsidie van ongeveer 2,5 miljoen euro gekregen voor de verdere ontwikkeling van een vaccin tegen malaria.

Het team van hoogleraar medische parasitologie Robert Sauerwein ontdekte ruim 2 jaar geleden een veelbelovende methode tegen de ziekte die jaarlijks ruim 200 miljoen mensen treft. Met de subsidie van de Bill & Melinda Gates Foundation wordt daar de komende jaren verder aan gewerkt, zo is maandag naar buiten gebracht.

Immuun

Als de signalen juist zijn, is er met de nieuwe methode een vaccin te ontwikkelen waardoor mensen jarenlang immuun zijn tegen malaria. Sauerwein toonde een paar jaar geleden aan dat proefpersonen een goede bescherming tegen malaria opbouwen als ze het malariamedicijn chloroquine krijgen en gelijktijdig enkele keren door besmette malariamuggen worden gebeten. Daarna bleken ze volledig beschermd tegen een nieuwe infectie die werd overgebracht door besmette muggen.

''Deze methode is zo effectief, dat we subsidie hebben gekregen om het verder te ontwikkelen met als doel een vaccin dat je in de apotheek kunt krijgen'', aldus de hoogleraar. Het gaat echter wel nog zeker 5 jaar duren voordat een vaccin op de markt komt.

Verandering

Volgens Sauerwein heeft deze ontdekking wel de manier veranderd waarop naar malaria wordt gekeken. ''Voorheen werd niet voor mogelijk gehouden dat er een methode is waardoor mensen al zo snel immuun worden.''

Malaria is een van de meest voorkomende, ernstige infecties ter wereld. Van de dodelijke slachtoffers is het overgrote deel kinderen jonger dan 5 jaar.

Lees hier meer over het vaccin.