Nieuws/Binnenland
1022784
Binnenland

'Geen pensioenakkoord voor woonakkoord'

D66 en ChristenUnie denken dat een pensioenakkoord met het kabinet pas gesloten kan worden als het zeker is dat het woonakkoord door de Senaat komt. De fractieleiders Alexander Pechtold (D66) en Arie Slob (ChristenUnie) zeiden dat maandag voor aanvang van overleg met de top van het kabinet over het plan om de pensioenopbouw vanaf 2015 flink te verlagen. Het kabinet spreekt daar al weken over met de oppositie, omdat het in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft.

Pechtold wil even afwachten of de PvdA in de Senaat dinsdag het woonakkoord steunt dat het kabinet eerder dit jaar sloot met zijn partij, de ChristenUnie en de SGP, waarmee het kabinet ook over de pensioenen praat. „We willen zeker weten dat er voor beide dossiers op steun gerekend kan worden.”

Ook Slob zei maandag dat hij „rustig even wil bezien hoe dingen lopen. We moeten zien dat we de goede keuzes maken”. Dat de Senaat voor het woonakkoord stemt is niet helemaal zeker. PvdA-senator Adri Duivesteijn is zeer kritisch.

Het kabinet wil de jaarlijkse pensioenopbouw verlagen van 2,25 naar 1,75 procent van het inkomen. De drie oppositiepartijen vinden dat te ver gaan en eisen een hogere opbouw. Volgens bronnen lijken ze elkaar te naderen op 1,875 procent. Om dat te betalen, moeten elders in de overheidsbegroting enkele honderden miljoenen worden gevonden.