Nieuws/Binnenland
1022786
Binnenland

Alles anders

Als jurylid van het GameChangers event 2013 was ik vorige week te gast bij het inspirerende hoofdkantoor van de Hema in AmsterdamNoord. De lijst met 50 genomineerden was al zeer hoopgevend voor de toekomst van Nederland en de winnaars – 1. Coolblue, 2. Koppert Cress, 3. Keykeg – zijn indrukwekkende succesverhalen van TippingPoints en GameChangers.

Ik zat naast juryvoorzitter Willem Vermeend. Hij is bekend als oud-politicus, maar ik ken hem de laatste jaren vooral omdat hij zich als hoogleraar en succesvol ondernemer in de kringen van mondiale innovatie, duurzaamheid en GameChangers begeeft. Hij hield een vlammend betoog over een nieuwe industriële revolutie die al een voet tussen de deur heeft. Volgens Willem en een toenemend aantal experts zal 3D-printen in combinatie met internet, robotica en open software namelijk tot wereldschokkende, maar positieve verandering leiden.

Vooral de afgelopen vijf jaar heeft 3D-printen een vlucht genomen. De volgende stap naar 4D-printen (een printer die zichzelf kan printen) is ook al gezet. Dat zal het komende decennium ingrijpende gevolgen hebben voor economieën van landen en verdienmodellen van bedrijven, maar ook voor het onderwijs. Tevens zal deze productievorm aan de verduurzaming van de samenleving bijdragen.

Toen ik Willem Vermeend vroeg waarom hij hier zo in gelooft en er ook zoveel van afweet, duwde hij met een glimlach zijn nieuwe boek De wereld van 3D-printen in mijn handen. Een fascinerend vergezicht, maar al heel spannend dichtbij.