Nieuws/Binnenland
1022805
Binnenland

POWER TO THE LADIES

Oorlogskabinet zoekt vrouw (slot)

Nederland heeft in deze (financiële) crisis een schreeuwende behoefte aan een oorlogskabinet dat met ongebruikelijke maatregelen puin ruimt; dat jeugd aan werk helpt, pensioenopbouw van werklozen doorbetaalt, bouwondernemers niet laat wegconcurreren door Oostblokkers en eurocommisssaris Olli Rehn vertelt dat ie zijn ideeën over begrotingstekorten maar een paar jaar in de Finse ijskast moet zetten, tot onze eigen branden geblust zijn. Snelheid is daarbij geboden, want de waterbelasting wordt (hoe origineel) twee keer zo hoog.   

Wat er nu rondploetert, is een verzameling onzichtbare, visieloze cijfergoochelaars, die collaboreert met Brussel en het Europees belang boven het landsbelang stelt. Niks mis met Europese samenwerking. Maar als een majeure crisis een spaak in het wiel steekt, moeten idealen maar even tijdelijk pas op de plaats maken, zolang  het eigen volk inlevert en crepeert.

Signaal

Het is allemaal tegen dovemansoren gezegd. De eerste kans om een krachtig signaal af te geven dat we dringend behoefte hebben aan een Margaret Thatcher-, Neelie Kroes-, Winston Churchill- of desnoods Angela Merkel-type (het kan verkeren!), komt pas met de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. Als de regering beschaamd opstapt na een massaal signaal van ontevredenheid, moet er tóch maar eens worden nagedacht over het kwintet Annemarie Jorritsma, Agnes Jongerius, Rita Verdonk, Annemarie van Gaal en Sylvia Tóth.

Zet Rita op Justitie, Annemarie van G. op Economische Zaken , Agnes op Sociale Zaken, Annemarie J. op Binnenlandse Zaken en Sylvia Tóth 'for Premier'. Laat de dames zélf hun overige kabinetsposten maar invullen; het zijn alle vijf meiden van: "Kom òp jongens, omhóóg die mouwen!"

Het eerste wat ze zullen doen, is Pieter Omtzigt in huis halen. Wél eerst een Phd. Sociologie scoren. Econometrie helpt zéker als pensioenkampioen, maar nú de maatschappelijke samenhang nog. Dan wordt-ie een héle grote. Maar excuus, dames; waar bemoei ik mij mee?

Power to the poppies!