Nieuws/Binnenland
1022817
Binnenland

Historische nederlaag dreigt PvdA Amsterdam

De hoofdstad heeft genoeg van de PvdA. Voor het eerst in 20 jaar dreigen de sociaaldemocraten hun positie als grootste partij van Amsterdam te verliezen.

Dat blijkt uit een onderzoek van Peil.nl / Maurice de Hond in opdracht van stadspartij RED Amsterdam. De PvdA is sinds mensenheugenis de grootste partij van de stad. Maar volgend jaar zijn er op 19 maart weer gemeenteraadsverkiezingen en de PvdA lijkt op een historisch verlies af te stevenen. Amsterdammers die dit weekend om hun stem werden gevraagd geven aan liever D66 als grootste partij van de stad te zien. De partij stijgt naar 10 zetels (7 nu) terwijl de PvdA daalt naar 9 zetels (14 nu). Naast D66 profiteert ook de SP flink, die partij wordt door de ondervraagden beloond met 7 van de 45 Amsterdamse gemeenteraadsbankjes (3 nu).

In 1994 dreigde de PvdA, toen onder aanvoering van huidig burgemeester Eberhard van der Laan, ook al eens te eindigen als tweede partij. Maar die wist in de laatste dagen van de campagne zijn partij toch aan een kleine overwinning te helpen. Nu ligt die zware taak op de schouders van voormalig columnist en VARA-presentator Pieter Hilhorst.

Ook de kleine partij RED Amsterdam behoudt in de peiling zijn enkele zetel. Onlangs werd bekend dat RED op de steun kan rekenen van een groep bekende Amsterdammers zoals Nelly Frijda, Huub Stapel en Henk Spaan. De aandacht die dit heeft veroorzaakt doet de partij opbloeien in de peiling. „Ik vermoed dat het verlies van de PvdA te maken heeft met de rommelige campagne onder lijsttrekker Hilhorst. Ook het afluisterschandaal in Amsterdam heeft hen geen goed gedaan’’, denkt RED-voorman Roderic Evans-Knaup.