Nieuws/Binnenland
1022836
Binnenland

'Pas op met medicatie bij baby'

Artsen moeten terughoudend zijn met het voorschrijven van medicijnen bij reflux-klachten bij zuigelingen. Het is onvoldoende bewezen of medicijnen zoals maagzuurremmers effect hebben en ze kunnen voor praktische problemen zorgen.

Dat schrijft kinderarts Erim van Os in het tijdschrift voor de praktijkgerichte farmacotherapie.

Van Os pleit voor meer aandacht voor uitleg aan de ouders, houdings- en voedingsadviezen. Reflux, de terugvloed van maaginhoud in de slokdarm, is namelijk een veelvoorkomend en normaal fysiologisch proces. De klachten zijn met 18 maanden meestal verdwenen. De kinderarts constateert dat veel medicijnen off label wordt voorgeschreven, terwijl er geen studies zijn verricht naar de effectiviteit van deze middelen, en de effecten op de lange termijn.

Nadelen

Het voorschrijven van medicatie voor de behandeling van refluxziekte, met name protonpompremmers (PPI's), is de laatste 10 jaar enorm toegenomen. Naast het ontbreken van onderzoek zijn er andere nadelen aan het voorschrijven van medicijnen aan zuigelingen met refluxklachten. Sommige middelen bevatten bijvoorbeeld alcohol en er kan gewenning optreden.