Nieuws
1022843
Nieuws

Vuurwerkkopers misleid met nepwebsites

Potentiële kopers van illegaal vuurwerk zijn om de tuin geleid door nepwebsites. Ze bestelden zwaar verboden vuurwerk op deze zogenaamde vuurwerksites. Bijna 500 bestellers zijn op deze manier ontmaskerd. Dat meldt de Stichting VeiligheidNL zondag op haar website.

De stichting is de drijvende kracht achter de Task Force Opsporing Vuurwerkbommenmakers (OVB) die samenwerkt met de politie.

De potentiële kopers kregen na hun bestelling geen vuurwerkpakket, maar een videoboodschap in de inbox van hun e-mail. In de video spreekt een Amsterdamse politiewoordvoerster de koper persoonlijk en waarschuwend toe. Bovendien ontvingen de bestellers een brief met een soortgelijke waarschuwing.

Volgens de Stichting VeiligheidNL heeft deze actie grote onrust veroorzaakt onder liefhebbers van explosief vuurwerk. „We hebben er met de preventieactie voor gezorgd, dat het online bestellen niet langer als veilig en anoniem gezien werd en dat bestellers de webshops die zwaar verboden vuurwerk aanboden niet meer vertrouwden”, aldus de stichting. Bovendien hebben sommige Poolse webshops spontaan gemeld geen bestellingen uit Nederland meer te accepteren.

De actie is vooral opgezet omdat het versturen per post van zwaar vuurwerk levensgevaarlijk is voor de postpakketbedrijven en hun werknemers. Bij in beslag genomen pakketten blijkt dat vuurwerk al tijdens het transport kruit is gaan lekken.