Nieuws/Binnenland
1022848
Binnenland

'Geen Nederlandse troepen naar CAR'

Nederland zal geen troepen sturen naar de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). Mogelijk dat Nederland wel de missie van Frankrijk en de Afrikaanse vredesmacht in het Afrikaanse land met transport ondersteunt. Dat zei minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) maandag in Brussel voorafgaand aan overleg met zijn EU-collega's.

„Het zou kunnen dat we met transport helpen, maar ook dat is nog niet concreet”, aldus Timmermans. Volgens de minister kan Nederland een nieuwe militaire missie in Afrika niet aan. „We gaan zeker geen troepen sturen. Dat is te veel voor ons om ook te doen”, zei Timmermans. Nederland stuurt de komende 2 jaar al circa 400 militairen naar het West-Afrikaanse Mali.

Frankrijk besloot onlangs militair in te grijpen in de voormalige Franse kolonie. Het gaat om een korte interventie met circa 1600 manschappen en dient ook ter ondersteuning van de Afrikaanse vredesmacht.

Frankrijk heeft geopperd dat er binnen de EU een fonds moet worden opgericht voor dergelijke militaire acties. Timmermans noemde dit een „interessant idee” waarover gesproken moet worden als het concreter is.