Nieuws/Buitenland
1022869
Buitenland

Doden bij rellen in Xinjiang

De politie in de onrustige Chinese provincie Xinjiang heeft zondag 14 mensen doodgeschoten bij rellen, waarbij ook twee agenten omkwamen. Dat hebben de lokale autoriteiten maandag bekendgemaakt.

De onlusten begonnen toen agenten die op weg waren om verdachten van misdaden te arresteren, werden aangevallen door een met messen en explosieven bewapende groep. Dat gebeurde in een dorp in de buurt van de stad Kashgar, langs de oude zijderoute. Een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking zei dat „een gewelddadige bende terroristen” de politie met explosieven aanviel. Alle mensen die de vrede en stabiliteit liefhebben, moeten zulke acties veroordelen, zei zij tijdens de dagelijkse briefing van het ministerie.

In Xinjiang leiden spanningen tussen de islamitische Oeigoeren en Han-Chinezen steeds opnieuw tot bloedvergieten. De 9 miljoen Oeigoeren zijn een minderheid in de provincie. Ze willen meer autonomie of onafhankelijkheid. Vorige maand kwamen negen burgers en 2 agenten om, toen een groep personen met bijlen en messen een politiebureau nabij Kashgar aanvielen.