Nieuws
1022875
Nieuws

Detailhandel kapittelt minister Ploumen

Met een pittige brief heeft de Nederlandse winkeliersbranche Intretail minister Ploumen teruggefloten. Ze is te ver gegaan door via de media willekeurig ’naming and shaming’ toe te passen.

Drie weken geleden werden winkelketens Prenatal, Wibra en Coolcat door de minister aan de schandpaal genageld. De drie zouden onvoldoende moeite doen om de veiligheid- en arbiedsomstandigheden van textielwerkers in Bangladesh te borgen.

Mede door gunstige belastingakkoorden wordt er in dit land veel kleding gemaakt voor internationale winkelketens. De kledingsector is daardoor stormachtig gegroeid en goed voor 80% van de export van heel Bangladesh. Ook de drie genoemde ketens doen er zaken.

Maar bij voorzitter Jan Meerman van Inretail schoten de „misplaatste” opmerkingen van Ploumen in het verkeerde keelgat. Volgens hem zijn het juist de winkeliers geweest die het initiatief hebben genomen om de situatie in het land te verbeteren.

„Individuele bedrijven met naam en toenaam publiekelijk in de beklaagdenbank plaatsen levert deze ondernemingen enorme economische schade op”, schrijft hij. „Daarnaast stelt u dat iedere onderneming het akkoord als middel moet inzetten om beschreven doelen te concretiseren. Dit kan nooit een verplichting zijn. Te meer daar de juridische consequenties noch de praktische handhaving op dit moment onvoldende helder en concreet zijn.”

Voorzitter Jan Meerman legt het minister Ploumen nog een keer uit. „Iedere onderneming moet zelf beslissen op welke wijze en via welk middel zij hun maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt. Als ze haar maar neemt. Dat is waar het om gaat.”