Nieuws/Binnenland
1022877
Binnenland

Excuses AMC aan weduwe huisarts

Het Amsterdamse ziekenhuis AMC heeft excuses aangeboden aan de weduwe van de huisarts uit Tuitjenhorn. De arts had eerst zijn kant van het verhaal moeten kunnen vertellen, voordat het ziekenhuis de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) inschakelde.

Dat bevestigden het AMC en de advocaat van de weduwe vrijdagavond. De advocaat wilde niet zeggen of de excuses worden aanvaard en of er een gesprek komt tussen de vrouw en het ziekenhuis. Ook over een mogelijke schadeclaim liet hij zich niet uit.

De huisarts pleegde in augustus euthanasie op een patiënt. Daarbij zou hij te veel morfine en slaapmiddelen hebben gegeven. Kort erna overleed de patiënt. Een coassistente van het AMC was ook bij de euthanasie. Zij had twijfels over de gang van zaken en deelde die met haar begeleider bij het AMC. Die schakelde vervolgens de IGZ in.

De Inspectie schorste de huisarts op 4 oktober. Vervolgens viel de politie zijn praktijk binnen. Het Openbaar Ministerie klaagde hem aan voor moord. Op 8 oktober pleegde de huisarts zelfmoord.

Volgens het AMC worden de excuses aangeboden omdat de procedure niet goed is gevolgd. Dat er niet eerst is gesproken met de huisarts was ,,niet goed en niet collegiaal''. Tegelijk zegt het ziekenhuis dat het optreden van de arts ,,alle reden gaf voor een melding bij de IGZ'' en dat de melding daarom terecht was.