Nieuws/Binnenland
1022886
Binnenland

'Beter toezicht op zelftest'

 De NPCF wil beter toezicht op medische zelftesten. Volgens de organisatie stijgt het aantal preventieve medische zelftesten dat verkrijgbaar is, net als de behoefte hieraan. Op dit moment is er nog te weinig zicht op de kwaliteit en het nut van de testen.

De NPCF werkt samen met andere consumenten- en patiëntenorganisaties binnen een projectgroep Preventief Zelfonderzoek. Ze pleiten voor betere voorlichting aan gebruikers. Ook moet er een keuzehulp komen, om voor en tegens van preventief onderzoek af te wegen en moet de consument ondersteund worden met een kwaliteitskeurmerk.

Verschillen

De meeste doe-het-zelftesten baseren de uitslag op speeksel, bloed of urine. Zo kunnen mensen ontdekken of ze ergens allergisch voor zijn, hoe hoog hun cholesterol is of wat hun suikerspiegel is. Tussen gezondheidstesten zijn grote verschillen, zowel in uitvoering als in kwaliteit. Patiënten gebruiken de zelftesten omdat ze op zoek zijn naar geruststeling.

Onvoldoende

Het nut van medische zelftesten van commerciële aanbieders is echter niet altijd bewezen. De Gezondheidsraad stelde in 2008 dat de regelgeving voor dit soort gezondheidsonderzoeken ontoereikend is. En uit onderzoek van het Athena Instituut van de Vrije Universiteit blijkt dat het zicht op de kwaliteit en het nut van preventief zelfonderzoek ontbreekt.