Nieuws
1022917
Nieuws

Skipret nog ver te zoeken

Het is voor wintersporters te hopen dat er snel meer sneeuw valt. De situatie in de Alpen is momenteel ronduit karig. Vooral in Frankrijk en aan de zuidkant lijkt het wel lente.

Vanaf komend weekeinde gaan weer honderdduizenden Nederlanders op skivakantie. Waar de sneeuwhoogten afgelopen jaren amper een thema waren, kijkt men nu tegen groene hellingen aan en fluiten de vogels of het voorjaar is.

Dat de meeste pistes gewoon geopend zijn, is vooral te danken aan kunstsneeuw. Skigebieden hebben afgelopen jaren honderden miljoenen geïnvesteerd in sneeuwkanonnen, wat zich nu uitbetaalt. Vroeger zou in een vergelijkbare situatie op hooguit een kwart van de pistes geskied kunnen worden, aldus kenners.

Vooral in de Franse Alpen en aan de Italiaanse zuidkant is de sneeuw door het warme weer van afgelopen tijd weggesmolten. In Oostenrijk is de situatie beter, hoewel de situatie ook hier lenteachtig is.

Nieuwe sneeuw

Er lijkt verbetering op komst. Tot en met woensdag is het nog warm en zonnig, maar vanaf donderdag wordt er nieuwe sneeuw verwacht. Te hopen is dat het koud genoeg wordt, anders zou het in laag gelegen skidorpen kunnen gaan regenen.

Wie gaat wintersporten in de Alpen, moet overigens een lange adem op de weg hebben. In de dagen voor kerst en in het laatste weekend van het jaar wordt het druk op de wegen naar de skigebieden, aldus de ANWB.

Voor 1,8 miljoen Nederlanders begint vrijdag de kerstvakantie. De helft blijft in eigen land. Duitsland is de belangrijkste buitenlandse bestemming, gevolgd door België en Frankrijk. Ruim 15 procent vertrekt naar Oostenrijk.

Vooral zaterdag is er flinke kans op files. In Duitsland wordt het druk rond München. In Oostenrijk loopt het vast richting Tirol, Salzburgerland en Vorarlberg. Drukke wegen in Zwitserland zijn de A2 Basel-Chiasso, de A6/A8 Bern-Interlaken en de A13 Chur-Bellinzona. Richting Franse Alpen liggen de knelpunten op de A43 Lyon-Chambéry en de N90 Albertville-Moûtiers.