Nieuws
1022942
Nieuws

Mama overlijdt in kraambed, pa krijgt slechts twee dagen verlof

Vader wil zwangerschapsverlof vrouw overnemen

De vrouw van Norbert overleed een uur na de geboorte van hun zoon. Een man moet dan het zwangerschapsverlof van zijn vrouw kunnen overnemen, vindt hij.

De 50-jarige Norbert, zijn achternaam wil hij niet bekend maken, voelt zich gediscrimineerd. Dit staat vandaag in de Volkskrant.

Compleet ingestort

Zijn vrouw Sheba overleed aan vruchtwaterembolie. Bij deze vorm komt er vruchtwater in de bloedbaan en en volgt er een allergische reactie. 'Ik hoef denk ik niet te vertellen hoe gigantisch diep het gat is waarin je dan terechtkomt. Eenmaal thuis ben ik compleet ingestort. Af en toe heb ik nog vreselijk moeilijke momenten. Het is zo dubbel. Ik ben mijn vrouw kwijt, maar heb een vrolijk en gezond ventje.'

Extra verlof

De oproep van Norbert komt op de dag dat minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken bekend maakt dat vaders straks na de geboorte van hun kind vijf dagen verlof mogen opnemen in plaats van twee. Het extra verlof is wel onbetaald. De minister kondigde enkele weken terug na een bijeenkomst over de combinatie van werk en zorg al aan dat hij dacht aan uitbreiding van het vaderschapsverlof.

De kersverse vader is vooral boos dat er helemaal niets is geregeld voor mannen in zijn situatie. 'Dit overkomt je. Je bent compleet radeloos. Het gaat jaarlijks slechts om heel kleine aantallen, gelukkig. Maar er moet voor hen toch iets geregeld zijn. In België kan een man het bevallingsverlof van zijn overleden vrouw overnemen. Hier verwacht de overheid blijkbaar dat alleen de vrouw de zorg van de baby op zich neemt. Dat is niet meer van deze tijd. Als zij wegvalt, is er helemaal niets.'

Zou een vader het bevallingsverlof van zijn vrouw mogen overnemen? Hoeveel dagen zou een nieuwbakken pa verlof moeten kijken? En zouden ouders het zwangerschapsverlof tussen elkaar, naar keuze, moeten mogen verdelen?

Praat met ons mee!