Nieuws/Buitenland
1023006346
Buitenland

Siberische artsen: Navalny’s leven gered

OMSK - De artsen in de Siberische stad Omsk die als eersten de Russische corruptiebestrijder en politicus Aleksej Navalny hebben behandeld, zeggen dat ze zijn leven hebben gered. Navalny werd donderdag in een vliegtuig op weg naar Moskou plotseling ernstig ziek en verloor het bewustzijn. Volgens familie en medewerkers van Navalny is hij vergiftigd. Navalni is na twee dagen in het ziekenhuis in Omsk naar Berlijn gevlogen voor verdere behandeling.

Hij ligt nu in het academische Charité-ziekenhuis. De artsen in Omsk stellen dat het Berlijnse hospitaal hen heeft bedankt en beloofd ze op de hoogte te houden van de toestand van de 44-jarige Navalny, een fel criticus van president Poetin en van machtige bestuurders en magnaten.

Het ontbreekt volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas aan voldoende informatie om vast stellen of Navalny is vergiftigd. „Er zijn nog een heleboel vragen over de zaak en we moeten eerst de feiten kunnen vaststellen”, aldus de bewindsman. Heiko sprak op bezoek in Kiev over Navalni, die naar Berlijn is overgebracht voor behandeling.