Nieuws/Buitenland
1023095
Buitenland

VN-militairen gedood bij bomaanslag Mali

Zeker twee VN-militairen zijn zaterdag gedood door een autobom in de Malinese stad Kidal. De explosie vernietigde ook de enige functionerende bank in de stad. Dat hebben de Verenigde Naties in een verklaring bekendgemaakt. Kidal ligt in het onrustige noorden van het land, waar ook Nederlandse militairen in VN-verband naartoe gaan.

Volgens de verklaring was de bomaanslag gericht op de militairen van de VN-vredesmissie Minusma en het Malinese leger die het bankgebouw bewaakten. Oud-minister Bert Koenders staat aan het hoofd van de missie in het Afrikaanse land.

De twee omgekomen blauwhelmen waren van Senegalese afkomst. Een onbekend aantal andere militairen raakte bij de aanslag gewond. Het is niet bekend of de bank open was toen de aanslag werd gepleegd.

Het is niet duidelijk wie de Malinese Solidariteitsbank heeft opgeblazen. Toeareg-rebellen in het gebied hebben eind november een wapenstilstand met de Malinese regering opgezegd. In het noorden van Mali zijn ook jihadistische strijders actief.