Nieuws/Buitenland
1023588
Buitenland

Radicale politicus Bangladesh opgehangen

De Bengaalse politicus Abdul Kader Mullah is opgehangen. Mullah was een van de meest gevreesde leiders van de radicale moslimpartij Jamaat-e-Islami en is ter dood veroordeeld voor massaslachtingen tijdens de onafhankelijkheidsoorlog met Pakistan in 1971.

Het doodsvonnis werd donderdag voltrokken in de gevangenis Dhaka. Hij werd schuldig bevonden aan moord, verkrachting en marteling.

De terdoodveroordeling veroorzaakte in september veel onrust. De executie stond aanvankelijk gepland voor woensdag, maar advocaten van Mullah wisten op het laatste moment uitstel te krijgen. Een commissie onder leiding van de hoogste rechter in Bangladesh oordeelde donderdag dat het vonnis kon worden voltrokken.

Mullah is de eerste van vijf veroordeelde islamistische leiders die ter dood worden gebracht. De vijf kregen de doodstraf van een speciaal tribunaal dat de misdaden tijdens de oorlog onderzoekt. In die oorlog kwamen ongeveer 3 miljoen mensen om.

De 65-jarige Mullah werd opgehangen in de centrale gevangenis van Dhaka. Hij zou in de onafhankelijkheidsoorlog hebben gecollaboreerd met Pakistaanse troepen die de onafhankelijkheid probeerden tegen te houden van Oost-Pakistan, nu Bangladesh. Meteen na de executie verscherpten de autoriteiten de veiligheidsmaatregelen in de hoofdstad Dhaka.

Organisaties voor mensenrechten hebben het tribunaal bekritiseerd. Het zou niet voldoen aan internationale standaarden.